Блог

 Профикс ЕООД поливни системи

 

Това е секция от сайта, целяща да Ви помогне с отговори на често задавани въпроси относно поливните системи и изграждането им, водни помпи и хидрофори и грижа за градината. Ако искате да отговорим и на ваш въпрос, можете да ни пишете на фейсбук страницата ни или на пощата ни: info@profix.bg

Кликнете на желаната от Вас категория и ще видите съветите ни!

 

Как да избера правилните разпръсквачи?

Автоматизирана поливна система - идеен проек

 

Автоматизираните поливни системи са в сърцето на нашата и може би това е най-често срещаният въпрос в практиката ни. В общия случай, съображенията при избора на разпръсквачи са свързани с параметрите на водоизточника: ВиК, помпено оборудване и т.н. Ако водоизточника ще бъде избиран тепърва, изготвяме идеен проект. Използвайки данните от производителя за разходни норми, можем да изчислим колко вода ще консумира цялата поливна система. Преди да отговорим на краткия въпрос, трябва да дадем и кратко описание на разпръсквачите, с които работим.

 

Дефлекторни разпръсквачи:

Спрей разпръсквачи на добри цени
Видове роторни дюзи RainBird

 

Това са разпръсквачи от серията 18ХХ на RainBird. Към тях се използват няколко вида дюзи: VAN (стандартни дюзи), HE-VAN (дюзи с висока ефикасност), R-VAN (роторни дюзи). Тази серия е подходяща за по-тесни полета, в случаи с по-ниско статично налягане, участъци с много чупки и/или извивки с малък радиус. В разговорната реч, тези разпръсквачи често биват наричани "спрейове". Въпреки това е важно да запомните, че има роторни дюзи и за този тип разпръсквачи и точно тях можете да използвате за участъци с извивки с малък радиус.

 

Роторни разпръсквачи:

Роторни разпръсквачи на добри цени
Източник на изображението: rainbird.eu

 

Всички серии над 30ХХ спадат в тази категория. Най-популярните разпръсквачи са 3504 и 5004. Тази група разпръсквачи са подходящи за по-големи полета и изискват по-високо работно налягане. Важно е да се отбележи, че роторните разпръсквачи на RainBird са по-ефикасни от дефлекторните. Ако една 360° R-VAN дюза за разпръсквач 1804 използва 0.53m³/ч за покриването на 5.8m радиус и има нужда от 2.1bar налягане, разпръсквач 3504 може да покрие същият радиус с около 0.17m³/ч. Това е важно да се знае, защото роторните разпръсквачи ще имат нужда от повече време, за да напоят полето със същото количество вода като дефлекторните.

 

Други типове разпръсквачи:

Най-популярните разпръсквачи са импулсните. С прост механизъм и достъпни цени, тези разпръсквачи много често намират място в множество и разнообразни градини и ситуации. Недостатъкът им е прост: твърде голяма консумация на вода. Осцилаторните разпръсквачи също са популярни, поради голямото си покритие и основният им минус е запушването на отворите. Съществуват още редица любителски разпръсквачи и всички отстъпват във всяко отношение на специализираните разпръсквачи. Много често, любителските разпръсквачи изглеждат по-удобни, защото са готови решения и не изискват нищо от потребителя, освен свързване с бърза връзка към захранващ маркуч. Важно е да отбележим, че при посещение на специализиран магазин, това спокойно може да важи и за професионалните разпръсквачи.

Обобщение:

• Дефлекторните разпръсквачи са най-подходящи за обекти, чиито водоизточник е с по-ниско статично налягане, при много тесни полета и/или при извивки с малък радиус.

• Роторните разпръсквачи са по-ефикасни, имат опции, които поливат до самото тяло на разпръсквача и са подходящи за по-големи зелени части.

• Хоби-разпръсквачите имат своето приложение, но професионалните разпръсквачи стават все по-достъпни и в ръцете на специализиран магазин могат да бъдат пригодени за всякакви ситуации.

Професионален съвет: изготвянето на идеен проект и възползването от услугите на професионалисти Ви спестяват време и ресурси и Ви дават безкрайно по-голяма яснота относно това какво да очаквате.

Как да разбера от какъв капков маркуч имам нужда?

Има различни видове капков маркуч и най-често срещаният въпрос е относно разстоянието между капкоотделителите. В този случай, капковият маркуч се избира спрямо типа почва, а не културата на отглежданото растение и разстоянието между всяко. Докато черноземните почви позволяват голяма гъвкавост в избора, песъчливите почви имат нужда от капкоотделите на по-малко разстояние (напр. 10см между тях), а глинестите е добре да бъдат поливани с капков маркуч, чиито капкоотдели са на по-голямо разстояние (напр. 30см).

 

Логиката е проста: ако двама души отглеждат домат в различни типове почви, няма как растението да бъде поливано ефикасно с един и същ маркуч. Основните предимства на капковия маркуч са 3: локално поливане, което води до по-малко образуване на плевели; минимално изпарение на водата, с която се полива; общо до 70% спестена вода при целогодишно отглеждане на култури. Изборът на правилен маркуч спрямо типа почва е ключов фактор за второто - всяка почва изпарява, попива и разпространява постъпилата влага различно. Ако не знете какъв тип е Вашата почва, вижте долното изображение за повече информация.

Типове почви в България и капков маркуч
Източник на преработено изображение: http://bglands.weebly.com/

 

Едносезонен (лентов) или многосезонен капков маркуч?

Нашият лентов капков маркуч е произведен в Италия от Irritec и предламе само 8mil варианта му. Това е стандартно най-дебелостенния вариант на лентовия маркуч, но това не е единственият признак за качеството и издръжливостта на лентовия капков маркуч. Друг фактор е естеството на самия капков отделител. Маркуча, който ние предлагаме е с вграден капкоотделител и се намира във вътрешната страна на маркуча, което означава, че няма нужда да се притеснявате дали ще се разлепи или повреди. Това Ви дава основата да очаквате 5+ години експлоатация дори на едносезонния маркуч, ако го използвате и съхранявате правилно. Единственият универсален недостатък е запушването на капкоотделителите и съществуват две решения за този проблем: 

 

  1. Подмяна с нов
  2. Превенция - използване на по-мека вода

 

Многосезонните ни предложения са разделени на две категории: професионална и полу-професионална. Любителските маркучи имат твърде много недостатъци, за да ги предлагаме и поради тази причина не са включени в портфолиото ни. Професионалният ни многосезонен капков маркуч е от марката RainBird, с която работим и за изграждането на автоматизирани поливни системи. Разполагаме с два вида маркуч - надземен и подземен капков маркуч (XFD и XFS). И двата маркуча са самокомпенсиращи, което означава, че гарантират равномерното поливане от всеки капкоотделител.

 

Полу-професионалните ни маркучи също са абсолютно съвместими с всички видове фитинги, маркучи и тръби. Характеристиката, която ги разделя от любителските е UV-стабилизацията, по-дебелата стена (40mil+) и разбира се - устойчивостта на капкоотделителите. Всички маркучи, които използваме са Ф16 и дори фитингите ни за тях са UV-стабилизирани.

Но, въпросът си остава - кога да използваме едносезонен и кога многосезонен капков маркуч? Тъй като няма точна формулировка или сет от правила, най-отговорното решение би било да споделим с Вас нашият опит. 

 

Едносезонен:

По наши наблюдения, най-честата употреба на едносезонен капков маркуч е при чести промени на топологията на поливаната плоч - смяна на броя и позицията на редовете, дължината им и др. Друг фактор, разбира се, е бюджета - при ограничен бюджет за първоначална инвестиция в капково напояване, едносезонният маркуч е чудесно решение, защото в основата си Ви дава голяма част от предимствата на капковото напояване. Драстично намалявате разхода на вода за поливане, освобождавате си много време, особено в сравнение с поливането с градински маркуч и имате по-малко плевели.

 

Друга ситуация за използване на едносезонен маркуч е при по-мащабни поливни системи. Агрономите, които изготвят планове за такива системи изчисляват най-ефикасните варианти за подобни мащабни проекти. Полагането на лентов маркуч е лесно за механизация, разхода за поливане/бр. растение е минимален и се осигурява голяма гъвкавост за промени. Също така, голяма част от обирането на културите също е механизирано, което абсолютно налага премахването на напоителния маркуч.

 

Многосезонен:

Многосезонният маркуч е много подходящ за целогодишно отглеждане на култури, може да бъде оставен в поливаната зона и през зимата (след зазимяване) и е много издръжлив. Работи се лесно с него и имате по-голяма надеждност. Ако имате намерение да поливате една и съща площ и нямате планове да променяте топологията на системата за капково напояване, многосезонният маркуч Ви спестя още повече време и енергия в експлоатацията си. Полу-професионалните модели Ви дават това качество на достъпни цени, а професионалните Ви гарантират отлични резултати. 

Професионален съвет: винаги използвайте самокомпенсиращ маркуч, когато ще напоявате жив плет. Равномерното поливане води и до равномерен растеж.

 

Торене

Най-често срещаните въпроси са: колко тор да се използва, кога е най-подходящото време за торене, и може би най-важният въпрос (на пръв поглед), а именно – каква тор да използваме? Ще се опитаме да отговорим на тези въпроси с днешната статия.

Преди да започнем с отговорите, бихме искали да представим малко обща информация за жизнения цикъл на тревата и за общите й нужди. Това е важна, макар и просто теоретична, информация, която ще допринесе за по-доброто разбиране на целия процес на торене, неговите цели и специфики, и най-важното - ще ви помогне да разберете причините, поради които не може да има един-единствен отговор на гореспоменатите въпроси. 

При подходящи влага и температура, тревните семена покълват успешно. На този етап, тревата няма нужда от големи количества хранителни вещества, но самият кълн е много чувствителен към външни условия. Поради тази причина, торенето в този стадий от живота на тревата не е препоръчителен. Ако все пак периода за сеене и нуждата от подхранване на почвата съвпаднат, препоръчваме ви да наторите няколко дни преди или по време на разпръскване на семената. По този начин, кълновете ще израснат без да бъдат излагани на риск от „изгаряне” от торовете. 

Макар различните видове почва и различните метеорологични условия да са предпоставка за различни нужди от торене, можете да използвате следващите редове за общи насоки. Ако знаете, че почвата ви е плодородна, можете да започнете с 50-60% от препоръчаното и да промените дозата в реакция на резултатите. Според нашият опит, между 16-20кг/дка/година е една добра средна стойност за нуждите на тревата от Азот. 

Азотът е главния макроелемент, от който растенията имат нужда, за да фотосинтезират. Можете да изчислите колко точно грама Азот давате на своята трева по много лесен начин: 

на опаковката на повечето видове тор има три основни стойност: N(Азот) – P(Фосфор) – К(Калий). 

Например, ако ползвате чувал от 50кг тор с NPK: 12-11-18 и разходната му норма е 30кг/дка, то 1 дка ще получи 3кг Азот на торене. Това означава, че използвайки тази тор, ще трябва да наторите около 6 пъти за цялата година, за да достигнете нормата от 16-20кг/дка на година. Давам пример с тези цифри, защото предлагаме точно този вид тор и го използваме успешно много често и в различни ситуации. Можете да намерите повече информация тук.

Торене на трева
източник: Yara Mila brochure, намерена в yara.com

Ако използвате прекалено големи количества Азот, това може да доведе до т.нар. „изгаряне”, което се наблюдава главно по върховете на стръковете трева и в по-тежки случаи – до пълното „изгаряне” на целия стрък. Това може да внесе изключително сериозен стрес върху тревата по цялата ви градина, но инциденти се случват и е важно да реагирате навременно и адекватно. „Изгарянето” се получава при натрупването на соли и изсъхването им, така че е важно да премахнете максимално голяма част от използваната тор. Ако това не е възможно, можете да полеете обилно с вода мястото, което сте преторили. По този начин ще разредите оставащата тор и тя ще бъде пропита в по-дълбоките нива на почвата – далеч от чувствителните листа или корени на любимата ви трева.

От изключителна важност е да знаете кога и как да торите. Процесът на торене трябва да бъде балансиран и съобразен със специфичните нужди на вашата градина и времето, в което торите. Няколко основни положения, с които трябва да се съобразите, когато торите:

1. Ако приложите прекалено големи количества Азот през пролетните месеци, може да доведе то твърде усилен растеж и следователно твърде много изсъхнала трева. Това е предпоставка да имате нужда от по-често вертикулиране, което е допълнителен разход.

2. Недостатъчното приложение на тор може да доведе до твърде слаб или бавен растеж, което ще бъде предпоставка локалните адаптирани плевели да завземат новопоникналата ви трева.

3. Преторяването в летните месеци може да доведе до „изгаряне” и по-висока податливост на болести.

4. Важен е също така интервала между наторяванията: твърде кратък интервал може да доведе до преторяване, а твърде дълъг – до неефективност на избрания вид тор.

 

Преди да приключим, бихме искали отново да подчертаем, че споменатите стойности са напълно ориентировъчни. Тук сме ги използвали с информативни и насочващи цели. Вашите градина, почва, климат и други особености, могат да окажат огромно влияние върху нуждите на растенията ви от тор, така че приемете тази информация със щипка сол с тези забележки в предвид.

Отвъд пресмятането на общите нужди на растенията Ви, най-важния похват, който ви съветваме да използвате, е да им отделяте внимание. Независимо дали смятате, че можете да се справите и сами, винаги съветваме да потърсите и професионални съвети. Често това Ви спестява бъдещи проблеми и ви дава допълнително свободно време. Правилните сеидба, торене, косене и поддържа са ключови за Вашия успех.

 

Поливане

Още едно допълнение към нашите съвети относно грижата за тревата Ви. И, няма как да скрием, че тази е една от любимите ни: поливане. Днес ще споделим какви са нашите впечатления, какво сме научили чрез години опит, десетки обучения и семинари, и какви знания влагаме ние в „интелигентното управление на водата”.

Темата днес не е за поливните системи, но те ще бъдат важна част в разговора за правилното поливане. Основната причина е, че когато говорим за пълноценно напояване, няма как да не вземем в предвид и фактори като ефикасност и ниво на контрол. Всичко това е неразделна част и от изграждането на добрата поливна система.

 

Методи за поливане

Методът, по който поливате има невероятно голямо отражение върху резултатите. Говорим за разликите между ръчното поливане, използването на поливна система и автоматизирана интелигентна поливна система. Разбира се, изредени са по степенуване на тяхната ефикасност. Друга измерима разлика, която също трябва да се вземе в предвид е покритието и хомогенността му. Получавате еднакво и равномерно покритие само при инсталиране на добре проектирана поливна система. Ръчното поливане е много по-трудно за контролиране и е крайно неефикасно откъм разход на вода.

Сравнение на ефикасността при поливане с различни методи
Сравнение на ефикасността при поливане чрез различните методи

 

Предимства на поливните системи и автоматизирането им

Има пет фактора, които ни позволяват увеличаване на ефикасността, което води до по-ниски сметки за вода и по-малко похабена вода. Да не забравяме и спестеното време.

1. Покритие

Правилно проектираната поливна система има 100% покритие на зелената площ. Ние постигаме това чрез използването на специализиран софтуер, с който проектираме поливната система оптимизирайки позицията и радиусите на различните разпръсквачи. Сертифициран проектант изготвя проекта специално за Вашата градина и по този начин вече можете да имате пълна увереност, че поливането Ви ще бъде успешно. Ръчното поливане има променлива покривност и е невъзможно да се направи прецизна преценка дали цялата зелена площ е полята успешно – камо ли дали покритието е хомогенно.

2. Ефикасност на специализирания продукт

Не всички разпръсквачи са създадени равни. RainBird обръщат особено голямо внимание на ефикасността на своите продукти. Това включва избора на първокачествени и UV-стабилизирани материали, инвестиция в разработката на нови и иновативни технологии и екологична осъзнатост. „Интелигентна употреба на водата” е тяхното мото – и всяка стъпка, която ние предприемаме се води по тази логика. Освен разхода на вода, качеството на материалите е от ключово значение. Макар първоначалната инвестиция да е по-голяма, качествените продукти с времето само добавят стойност към покупката си. Пестите време за поливане и поддръжка на градината, а и също така, качественият продукт Ви спестява и пари в дългосрочен план, защото няма нужда да бъде подменян или ремонтиран толкова често.

3. Автоматизиране

Автоматизирането на поливната система е обвързано с използването на интелигентни и лесни за настройка контролери (т.нар. програматори). Чрез инсталиране на електромагнитни клапани и връзката им с контролер, вече сте една крачка по-близо до максимална ефективност и пестене на време. Време, което можете да инвестирате в свое хоби, в близките си или в почивка. Но, това не е цялата история.

4. Интелигентни технологии

Използването на програматор дава възможността за инсталиране на Wi-Fi модул. Този модул дава възможност за дистанционно управление на поливната система чрез инсталиране на безплатното приложение на RainBird на телефона Ви. За максимална ефикасност, Wi-Fi приемника свързва Вашата система към най-близката метеорологична станция и регулира поливането дори и без Ваша намеса. При прогноза за дъждове, програматора и Wi-Fi модула ще намалят или спрат тотално поливането; при прогноза за много високи температури, поливането може да бъде увеличено – постепенно и съобразено с предварително зададени данни. Интелигентната автоматизирана поливна система „познава” заобикалящата среда и реагира в зависимост от различни променливи в нея.

5. Пестене на време и човешки ресурс.

Избирането на поливна система пред ръчно поливане Ви дава не само по-висока ефикасност и по-ниски сметки, но и повече свободно време. Благодарение на многогодишния си опит, сме изготвили един лесно разбираем процес за реализирането на тази задача – можете да видите 4-те прости стъпки, след които поливането вече никога няма да бъде същото за Вас. Автоматизирането на поливната система само надгражда над всичко това. Дистанционното управление може да се извърши и от нас, което всъщност ни дава възможност за първична диагностика, при евентуални проблеми – това Ви пести разходи и за идване на място, особено при маловажни проблеми, които могат да бъдат решени от разстояние. Ние не изоставяме своите клиенти – можете да разчитате на нас и за поддръжка, разширение и модифициране и ремонти години след първата ни среща. Вашият успех е нашата мисия.

 

Защо поливането е ключово?

Всяко растение има нужда от вода. Управлявайки водата интелигентно, Вие развивате и градината си интелигентно. Правилното поливане е такова поради две причини: тайминг и количество. Всяко растение има специфични нужди и по двата фактора, така че спазването на стриктни норми в поливането е ключово за успешното развитие на всяко растение. Там, където досега сте пръскали с градински маркуч и струен пистолет, вече можете да поставите разпръсквачи. Там, където сте оставяли маркучи да поливат редица от корени, вече можете да положите маркуч за капково напояване. Независимо какво сте избрали, ние използваме 100% съвместими фитинги, тръби и системи за управление и се грижим да получите правилната информация относно Вашите растения и Вашият индивидуален проект. 

Индивидуалният подход е ключов не само от наша страна – същото важи и за подхода Ви към зелените площи. Тези на сянка се поливат по-малко или по-рядко, тези на слънце – обратното. Рози, туя, лигуструм и други храстовидни растения и жив плет, се поливат отделно и независимо от тревните площи. Същото важи и за овощните дръвчета. Цялата информация можете да намерите навсякъде в Интеренет, но не забравяйте да проверите източниците си. Ако желаете сами да научите повече, нека то поне бъде правилно! За това, и ние сме тук – за да бъдем полезни на своите клиенти.

 

Косене

В следващите редове ще споделим с вас някои съвети за поддръжка на градината и за някои практики, които сме определили като успешни, изхождайки от многогодишния си опит. 

• Винаги косете 1/3 от височината на тревата.

По този начин, минимизирате стреса от косенето и поддържате режим на косене съобразен с вашата трева и нейните собствени темпове на растеж. Новият растеж на тревата започва от нивото, което вие сте определили с последното косене. Ако винаги се придържате към неписаното правилото за височината на косене, ще имате гарантирано хомогенна и гъста тревна настилка.

Кога да косим тревата в градината
Правило за това кога да косим тревата в градината

• Опитвайте се да застъпвате всяка дължина, която косите в градината.

По този начин ще минимизирате възможността за пропуснати участъци – това е една лесна стъпка, която по-новите оператори често пропускат. Ако не сте запознати с машината, можете да отбележите с маркер по корпуса до къде стигат ножовете й – така винаги ще знаете къде косите. Също така, ако косачката ви има 4 колела, ще избегнете следите да бъдат на едно и също място.

• Не се старайте да окосите всеки един стрък по краищата на полето.

Просто си окосете цялата тревна площ и после можете да минете 1-2 пъти само по краищата. Така пестите време и улеснявате процеса на косене.

• Ако тревата е мокра или израснала твърде много, просто намалете скоростта си на движение (не на ножовете).

Мократа трева предлага по-хлъзгава повърхност на ножовете, а високата създава затруднения с постигането на хомогенна точка на отрязване. Ако се движите по-бавно, ножовете минават повече пъти над мястото и по този начин си осигурявате както косенето на всеки стрък трева, така и правилната и еднородна точка на отрязване. Ако имате възможност, е добра идея да смъкнеше коша на косачката при мокра трева – ще си спестите редица главоболия.

• Много често, новите оператори имат нужда от помощ с тайминга на точене на ножовете.

Можете много лесно да прецените по представянето на косачката: ако тревата има сребрист „блясък” (т.е. връхчетата са избелели) или изглежда оръфана, значи е време за точене. (може и да е, защото тревата е висока)

• Ако косачката Ви има възможност за инсталиране на приставка за мулчиране, можете да косите с нея в периодите на активен растеж, но не и извън тях.

Причината за това е, че надробените тревни стръкове няма да могат да се разградят достатъчно бързо. Мулчиращата приставка има за цел да завихри окосената трева обратно към ножовете и по този начин я раздробява допълнително, което улеснява разграждането й. Ако не спазвате правилото за косене на 1/3 от височината, мулчирането ще остави след себе си прекалено големи тревни останки и рискувате развитието на мъх, което е още една причина да се съобразявате с това неписано правило.

 

Надяваме се тези съвети да ви помогнат в по-добрата грижа за вашите тревни площи и поддръжката им. Разбира се, това са само някои общи съвети и всяка градина, както и всеки сорт трева, си имат своите специфични нужди, но в хода на нашата практика сме се научили да се адаптираме и да разчитаме всеки проблем индивидуално. Това води и до последния ни – бонус съвет: просто обръщайте внимание на градината си и на тревата в нея. Ако вече имате зелен и гъст килим – продължавайте в същия дух и не променяйте твърде много подхода си, ако работи успешно.

 

Свържете се с нас

Позвънете на